|
bezpieczny czy nie? (Zosia) |
|
|
Niedawno dowiedzialam sie o metodzie badania serca za pomocą monitora Holtera. Chciałabym wypróbować to urządzenie, ale nie jestem pewna czy to urządzenie jest w 100% bezpieczne? Nie jestem za bardzo przekonana do tego, że urządzenie pracujące 24h nie jest szkodliwe dla zdrowia. (więcej...) |
|
|
wiarygodnosc badania (Papaj) |
|
|
W leczeniu jest napisane, żeby wszystkie elektrody byly przyklejone do ciała. A jesli jedna z elektrod odczepi sie podczas snu to czy takie badanie bedzie wiarygodne czy trzeba będzie je powtórzyć? (więcej...) |
|
|
Czy może wykryć nieprawidłowość (Antek) |
|
|
Mój problem polega na tym, że strasznie chrapie, nawet natrafiłem na fajną stronkę na ten temat chrapanie.net.pl Jednak mam takie pytanie. Czy badanie holtera może wykryć chorobę serca, która jest przyczyną chrapania? (więcej...) |
|
|
Chrapanie i holter (Tadek) |
|
|
Ja miałem problem z odwiecznym chrapaniem, do tego stopnia, że żona zamykała drzwi do pokoju i tak słyszała mnie w całym domu. Zdobiłem to zalecane badanie holtera przeżyłem z tym urządzeniem 24h, i w efekcie uzyskałem wynik, że z sercem wszystko w porządku. Więc albo jestem zdrowy, albo coś nie tak poszło w trakcie badania. Co do badania nie ma się co bać zupełnie nieinwazyjne. (więcej...) |
|
|
zmienne tętno (Juzi) |
|
|
Witam wszystkich. Dziś odebrałam wyniki badań holtera, lekarz powiedział, że jest wszystko dobrze, jednak mnie niepokoi moje zmienne tętno. Chodzi mi o to, że np. między godz 22-24 moje tętno wskazywało min70 a max, 105 w innych godzinach było podobnie takie różnice w tętnie. Czy takie wahania tętna mogą świadczyć o czymś poważnym. Proszę o pomoc (więcej...) |
|
|
kiedy wyniki (babulka) |
|
|
orientuje sie ktos czy wyniki holtera dostaje sie od razu czy trzeba czakac na jakies opisy itp. (więcej...) |

Manometr
Manometr jest urządzeniem służącym do pomiaru substancji takich jak gaz lub para. Naukowcy wykorzystują je do dokładnych pomiarów ciśnienia gazów w doświadczeniach laboratoryjnych. W medycynie rodzaj manometru o nazwie sfigmomanometr (z gr. sphygmós), jest wykorzystywany w celu uzyskania odczytu ciśnienia krwi. Istnieją jego dwa rodzaje. Pierwszy, cyfrowy jest dość łatwy w obsłudze i praktyczny w hałaśliwym otoczeniu.
Badanie moczu jest to jedno z podstawowych badań laboratoryjnych, wykonywane jako badanie okresowe, pozwala stwierdzić lub wykluczyć choroby.
Rezonans magnetyczny
Rezonans magnetyczny jest swego rodzaju prześwietleniem. Dzięki niemu uzyskuje się obrazy struktury anatomicznej ciała człowieka we wszystkich płaszczyznach. Badanie to jest niezwykle pomocne dla lekarza, gdyż daje jemu informacje o rozmieszczeniu, składzie i wielkości tkanek pacjenta, co przełożyć się może na bardzo szybką i trafną diagnozę. Za pomocą rezonansu magnetycznego można wykryć choroby wielu narządów, takich jak: urazy mózgu, choroby serca, nerek, wątroby, a nawet trudne do zbadania, ciężkie przypadki urazów kości.