Holter

holter_wiem_o_zdrowiu

Forum -> bezpieczny czy nie?

Tytuł:bezpieczny czy nie?
Autor:Zosia
4.8.2010, 14:35
Niedawno dowiedzialam sie o metodzie badania serca za pomocą monitora Holtera. Chciałabym wypróbować to urządzenie, ale nie jestem pewna czy to urządzenie jest w 100% bezpieczne? Nie jestem za bardzo przekonana do tego, że urządzenie pracujące 24h nie jest szkodliwe dla zdrowia.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Które zwierze szczeka: pies czy kot?

holter_ciekawostki

Ciekawostki

Manometr
Manometr jest urządzeniem służącym do pomiaru substancji takich jak gaz lub para. Naukowcy wykorzystują je do dokładnych pomiarów ciśnienia gazów w doświadczeniach laboratoryjnych. W medycynie rodzaj manometru o nazwie sfigmomanometr (z gr. sphygmós), jest wykorzystywany w celu uzyskania odczytu ciśnienia krwi. Istnieją jego dwa rodzaje. Pierwszy, cyfrowy jest dość łatwy w obsłudze i praktyczny w hałaśliwym otoczeniu.

Czy wiesz, że...

Badanie moczu jest to jedno z podstawowych badań laboratoryjnych, wykonywane jako badanie okresowe, pozwala stwierdzić lub wykluczyć choroby.

Polecamy

Rezonans magnetyczny
Rezonans magnetyczny jest swego rodzaju prześwietleniem. Dzięki niemu uzyskuje się obrazy struktury anatomicznej ciała człowieka we wszystkich płaszczyznach. Badanie to jest niezwykle pomocne dla lekarza, gdyż daje jemu informacje o rozmieszczeniu, składzie i wielkości tkanek pacjenta, co przełożyć się może na bardzo szybką i trafną diagnozę. Za pomocą rezonansu magnetycznego można wykryć choroby wielu narządów, takich jak: urazy mózgu, choroby serca, nerek, wątroby, a nawet trudne do zbadania, ciężkie przypadki urazów kości.

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Chociaż jest stosowany w praktyce lekarskiej od lat dwudziestych ubiegłego wieku (wprowadzony do leczenia w 1922 r.) mechanizm jego działania został poznany bliżej dopiero w ostatnich latach. Leczenie bólu ostrego i przewlekłego przy użyciu substancji metamizol.