Holter

holter_wiem_o_zdrowiu

Forum -> zmienne tętno

Tytuł:zmienne tętno
Autor:Juzi
29.8.2011, 13:12
Witam wszystkich. Dziś odebrałam wyniki badań holtera, lekarz powiedział, że jest wszystko dobrze, jednak mnie niepokoi moje zmienne tętno. Chodzi mi o to, że np. między godz 22-24 moje tętno wskazywało min70 a max, 105 w innych godzinach było podobnie takie różnice w tętnie. Czy takie wahania tętna mogą świadczyć o czymś poważnym. Proszę o pomoc

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej pływa: kowadło czy rekin

holter_ciekawostki

Ciekawostki

Manometr
Manometr jest urządzeniem służącym do pomiaru substancji takich jak gaz lub para. Naukowcy wykorzystują je do dokładnych pomiarów ciśnienia gazów w doświadczeniach laboratoryjnych. W medycynie rodzaj manometru o nazwie sfigmomanometr (z gr. sphygmós), jest wykorzystywany w celu uzyskania odczytu ciśnienia krwi. Istnieją jego dwa rodzaje. Pierwszy, cyfrowy jest dość łatwy w obsłudze i praktyczny w hałaśliwym otoczeniu.

Czy wiesz, że...

Badanie moczu jest to jedno z podstawowych badań laboratoryjnych, wykonywane jako badanie okresowe, pozwala stwierdzić lub wykluczyć choroby.

Polecamy

Rezonans magnetyczny
Rezonans magnetyczny jest swego rodzaju prześwietleniem. Dzięki niemu uzyskuje się obrazy struktury anatomicznej ciała człowieka we wszystkich płaszczyznach. Badanie to jest niezwykle pomocne dla lekarza, gdyż daje jemu informacje o rozmieszczeniu, składzie i wielkości tkanek pacjenta, co przełożyć się może na bardzo szybką i trafną diagnozę. Za pomocą rezonansu magnetycznego można wykryć choroby wielu narządów, takich jak: urazy mózgu, choroby serca, nerek, wątroby, a nawet trudne do zbadania, ciężkie przypadki urazów kości.

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Chociaż jest stosowany w praktyce lekarskiej od lat dwudziestych ubiegłego wieku (wprowadzony do leczenia w 1922 r.) mechanizm jego działania został poznany bliżej dopiero w ostatnich latach. Leczenie bólu ostrego i przewlekłego przy użyciu substancji metamizol.